Buď jako provazochodec a nauč se trpělivosti

Už tě nebaví běhat po bytě. Mamka s taťkou mají moc práce, aby ti neustále přihrávali míč přímo na nohu? A dokonce i sousedé hudrují, že jim pořád florbalovým míčkem střílíš do zdi a oni nemohou spát? Zkus třeba vyrazit ven. Pokud máte zahradu, ideál. Když ne, nevadí. Vyraz do lesa. I v tomhle omezeném režimu je právě čas strávený v přírodě to nejlepší pro každého z nás.

Společníkem ti může být slacklajna. Není těžká, nedělá hluk, pomocí kamaráda či taťky ji lehce natáhneš a zábavu můžeš mít třeba i na půl dne. A když tě to chytne, tak u toho vydržíš týdny. Pokroky budeš dělat rychle.

V první řadě si najdi travnatou plochu, ideálně měkkou pro dopady. K natažení potřebuješ dva stromy, dostatečně silné. Můžeš využít i kovové sloupy, ale ty v lese těžko najdeš. Pro začátek ti stačí základní lajna 10 či 20 metrů dlouhá.

Jako ochranu stromu i samotného kotvení lajny použij kus starého koberce nebo karimatky, který dáš pod ukotvení lajny. Táta ti poradí. Pro nejsnadnější utkovení použíj ráčnu. Je rychlá, bezpečná a na kratší délku lajny je nejvhodnějším pomocníkem. Na internetu lehce najdeš rychlý návod, jak lajnu správně ukotvit.

A jak začít?


-   Zaujmi základní postoj. Pokrč nohy, ruce zdvihni nad hlavu, trochu se zakloň a sniž těžiště těla.


-   Rukama udržuj rovnováhu. Tělem se nesnaž naklánět do stran. 


-   Uprostřed se lajna obvykle nejvíc houpe. Snaž se snížit těžiště, to ti pomůže. 


-   Rovnováha a stabilita se zlepšuje při zapojení všech svalů v těle. Neboj se experimentovat, každým pokusem si zároveň posílíš nohy a celý trup. 


-   Když dojdeš na druhý konec, vyzkoušej otočku, podřepnutí. Každý nový prvek ti přidá sebejistotu.


-   Trénuj ideálně s kamarádem. Navzájem se motivujte. Zpočátku tě může přidržovat za ruku, a ty pak na oplátku pomůžeš jemu. 


-   Zapoj do toho rodiče. Bude je to bavit a pomůže jim to posílit svaly a bolavá záda z dnes tak časté sedavé práce. 


A co ti chůze na lajně dá?


Naučíš se najít své těžiště, balancovat na místě. Zlepšíš se v obratnosti, posílíš vnitřní svaly, o kterých možná ani nevíš, ale pro stabilitu a normální lidskou chůzi jsou tak důležité. Jde o ideální průpravu či relaxační doplněk pro řadu individuálních a kolektivních sportů. Lepší stabilita ti pomáhá překonávat překážky v různých dalších sportech. Chůze na slacklajně je taky skvělým rehabilitačním prvkem po těžkých úrazech. Jde o důkladnou relaxaci lidské mysli a zároveň velkou zábavu. 


Tak s chutí do toho, přeji hodně štěstí!



Matěj Hejda

02.04.2020

Další články:

Blafuj jako Messi. Naučíme tě správně si stahovat míč v pohybu

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: