Seriál netradičních sportů - Frisbee I

Netradiční sporty jsou pohybové aktivity, které nejsou tolik rozšířené, ale jsou velmi zábavné. Některé z těchto aktivit mají zajímavou historii a v dnešní době se dostávají do povědomí veřejnosti. Organizují se turnaje a jiné soutěže a některé jsou dokonce zařazeny do hodin tělesné výchovy jako zpestření. Všechny tyto sporty v DDM máme k dispozici a můžete se s nimi setkat na našich akcích v podobě workshopů, nebo akcích zaměřených přímo na ně, jako je například TNS (letní příměstský tábor – týden netradičních sportů), nebo Fest-Test (Festival netradičních sportů). Nyní jsme pro vás připravili seriál netradičních sportů, budeme vám je na našem blogu postupně představovat, popisem, pravidly a ukázkovým videem. 


I.                   Hry s létajícím talířem – Frisbee


Frisbee je sportovní název pro létající talíř, který je vyrobený nejčastěji z plastu, je určený ke sportu nebo jen k zábavě.

·        V roce 1871 v americkém státě Connecticut, ve městě Bridgeport bývávala pekárna, která se nazývala Frisbie Baking Company. Vyráběla koláče, které prodávala v mělkých kulatých formách. Studenti z místních škol si náhodou všimli, že prázdné formy od koláčů dobře létají, a začali si s nimi mezi sebou házet.

·        V roce 1947 se o létající talíř začal zajímat jistý Walter Frederick Morrison, stavební inspektor z Los Angeles. V té době se těšilo velké popularitě UFO a on si uvědomil příležitost a vyrobil umělohmotnou verzi Frisbie, kterou nazval Pluto Platter. Tento umělohmotný disk měl lepší letové vlastnosti než formy od koláčů. Jeho výmysl měl úspěch a v roce 1951 se začal masově prodávat.

·        V roce 1958 byl Walterovi Morrison udělen patent na jeho vynález a proto se tento rok považuje za oficiální rok vzniku létajícího disku.

·        Házení frisbee je relaxací i fajn zábavou. Lidé si postupně létající disk oblíbili a začali si vymýšlet vlastní pravidla.

·        V roce 1965 byl létající disk patentován pod názvem Frisbee a jedna z prvních oficiálních her, kterou můžeme chápat jako sport se stal Ultimate Frisbee, v součastnosti vůbec nejrozšířenější sport s létajícím talířem.

·        Ultimate Frisbee se k nám dostala v roce 1991, kdy také vznikla Česká asociace frisbee (dnes Česká asociace létajícího disku).

·        V současné době světová federace eviduje zhruba 100 národních asociací a počet aktivních hráčů se dá počítat na desetitisíce.

Mezi nejznámějšími sporty, při nichž se používá Frisbee, patří především tyto:


·        Guts

·        Ultimate Frisbee

·        Freestyle Frisbee

·        Double Disc Court

·        Discathlon

·        Discgolf

·        Kanjam


GUTS

Hrají dvě mužstva o pěti hráčích proti sobě. Vybraný hráč hází Frisbee proti druhému družstvu, které je od něj 14metrů vzdálené. Útočící hráč se snaží hodit Frisbee tak, aby jej soupeřící pětice hráčů nechytla. Útočící hráč musí hodit Frisbee do prostoru, kde na patnáct metrů dlouhé čáře stojí pětice soupeřících hráčů. Chytající družstvo smí chytat Frisbee pouze do jedné ruky. Cílem tedy je prohodit Frisbee přes brankovou zónu soupeře a tím získat bod nebo si vynutit chybu soupeře při chytání.

Utkání se hraje na jeden nebo více setů do 21 bodů. Ve hře Guts se pravidelně pořádá Mistrovství světa, většinou společně s Frisbee Ultimate. V České republice se pravidelné soutěže zatím nekonají.

Přečti si celá pravidla Guts na stránkách netradicnisporty.cz

ULTIMATE FRISBEE

Ultimate Frisbee je kolektivní týmový, bezkontaktní sport s diskem Frisbee. Hrají jej proti sobě dvě družstva o sedmi hráčích. Vítězí družstvo, které má na konci hrací doby vyšší skóre nebo dosáhne jako první stanoveného počtu bodů. Přečti si kompletní pravidla Frisbee Ultimate na stránkách netradicnisporty.cz

FREESTYLE

Freestyle-Frisbee je sport, ve kterém jde o maximální využití létajícího talíře. S frisbíčkem se žongluje, provádí se různé triky s diskem a zejména se využívá rotace Frisbee. Přečti si kompletní pravidla freestyle frisbee. na stránkách netradicnisporty.cz

DOUBLE DISC COURT

Double disc court je týmová hra s létajícím talířem. Družstvo se skládá ze dvou hráčů, kteří mají na začátku u sebe jedno Frisbee. Každé družstvo stojí ve čtverci o délce 13m. Čtverce jsou od sebe vzdáleny 17metrů. Výměna je zahájena současným vhozením disků od obou soupeřů. Výměna pokračuje dokud jedno družstvo nezíská bod. K zisku bodu dojde: jestliže se soupeř dotkne disku a ten spadne na zem, jestliže soupeř hodí disk mimo vyznačený čtverec. V okamžiku zisku bodu už výměna s druhým frisbíčkem nepokračuje. Pokud se ale oba disky dostanou do držení soupeře získá družstvo dva body. Přečti si kompletní pravidla Double disc court na stránkách netradicnisporty.cz

DISCATHLON

Discathlon je individuální disciplína která spojuje umění házet diskem a běh (většinou terénem). Trať je stanovená několika brankami, kterými musí běžec disk proházet ve správném pořadí. Na přesné trase běžce kromě startu a cíle nezáleží. Měří se rychlost, za kterou závodník celou trať absolvuje.

DISC GOLF

Discgolf vychází z pravidel klasického golfu. Cílem hry je na co nejmenší počet hodů dostat disk (Frisbee) z výhoziště do discgolfového koše. První hod hází hráč z určeného výhoziště, další hody pak z místa, kde disk zůstal ležet. Přečti si kompletní pravidla Discgolfu na stránkách netradicnisporty.cz

KAN JAM

Kanjam je nekontaktní sportovní hra s létajícím talířem a dvěma plastovými koši, které jsou od sebe vzdáleny 15m. Hrají proti sobě dva dvoučlenné týmy, cílem je hodit Frisbee od jednoho koše a zasáhnout druhý koš. Hráč hází na koš, kde je připraven jeho spoluhráč, který může Frisbee tečovat a tím ho umístit do koše. Vítězí dvojice, která první dosáhne 21 bodů. Přečti si kompletní pravidla na stránkách netradicnisport.cz



https://youtu.be/5jTog9qeVW8

David Kamínek

25.04.2020

Další články:

Blafuj jako Messi. Naučíme tě správně si stahovat míč v pohybu

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: