Třetí díl o netradičních sportech - BUMERANG

Netradiční sporty jsou pohybové aktivity, které nejsou všeobecně známé, nejsou tolik rozšířené, ale jsou velmi zábavné! Některé z těchto aktivit mají zajímavou historii vývoje a v dnešní době se dostávají do povědomí veřejnosti, organizují se turnaje a jiné soutěže a některé jsou dokonce zařazeny do hodin tělesné výchovy jako zpestření. Všechny tyto sporty v DDM máme k dispozici a můžete se s nimi setkat na našich akcích v podobě workshopů nebo akcích zaměřených přímo na ně, jako je například TNS (letní příměstský tábor – týden netradičních sportů) nebo Fest-Test (Festival netradičních sportů).


Každý týden se můžete těšit na nový příspěvek a video jednoho z netradičních sportů.


Bumerang je jednoduchý nástroj, původně vyráběný ze dřeva a dnes většinou z plastu. Užívá se k různým účelům. Je spojován s původními obyvateli Austrálie. Objevoval se ale i jindne, jako například v Americe nebo Africe. Dosud nejstarší bumerang, se našel na polské straně Tater a stáří je odhadováno na zhruba 20 000 let. Podle účelu bumerangu se liší i jeho tvar, nejznámější je vracející se bumerang, který pokud ho správně hodíte udělá oblouk a vrátí se k místu výhozu. Jiné bumerangy se ale nevracejí a některé se dokonce vůbec nevyhazují a původní obyvatelé Austrálie je používali jako ruční zbraň k boji.


Jméno se odvozuje od slova bou-mar-rang kmene Turuwal, sídlícího v Sydney.


Dráha letu bumerangu

Vracející se bumerang má tvar banánu nebo křídla. Během letu rotuje a vytváří se aerodinamický vztlak, který jeho dráhu zakřivuje. Bumerangy k lovu jsou obvykle větší a těžší, po zasažení kořisti padají k zemi. Sportovní bumerangy jsou lehké a malé, váží méně než 100 gramů.

Existují bumerangy pravotočivé a levotočivé a oba lzeházet oběma rukama, ale směr letu tím nelze ovlivnit. Při návratu by se měl snášet ve vodorovné poloze. Bezpečný způsob chytání je mezi obě ruce. Bumerang se obvykle hází s úhlem naklonění cca 45° od vertikály a směr hodu vpřed je mírně nad vodorovnou úroveň. Speciální typy sportovních bumerangů pro 'LD = Long Distance' se hází s úhlem naklonění téměř vodorovně.


Moderní sportovní bumerangy

Dnes jsou bumerangy hlavně náčiním pro zábavu a sport. Sportovních disciplín pro házení bumerangem je celá řada:

Ve vzduchu, triky při chytání, rychlé chytání, žonglování se dvěma bumerangy atd.

·        Aussie Round (australské kolo). Bumerang má překonat kruhovou vzdálenost 50 metrů a vrátit se přímo do středu.

·        Accuracy = Přesnost. Body se udělují podle toho, jak blízko bumerang přistane ke středu kruhu (velkého 50 nebo 100 metrů).

·        Endurance = Vytrvalost. Hodnotí se počet chycení bumerangu ze vzduchu po dobu pěti minut.

·        Fast Catch = Rychlé chytání. Hodnotí se minimální čas na pět vyhození a chycení bumerangu v řadě.

·        Trick Catch = Trikové chytání. Body se udělují za těžká chytání (za zády, mezi nohama…). Někdy se provádí se dvěma bumerangy zároveň.

·        LD ~ Long Distance = Vzdálenost. Hodnotí se maximální dosažená vzdálenost, než se bumerang začne vracet, po návratu musí překonat základní čáru, ale není nutné ho chytit.

·        MTA ~ Maximum Time Aloft = Maximální výdrž ve vzduchu.

·        Juggling = Žonglování se dvěma bumerangy.


Video:





David Kamínek

10.05.2020

Další články:

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: