Počítačová grafika v Blenderu aneb co se u nás můžete naučit

Blender je volně dostupný program (FOSS) pro tvorbu 3D grafiky a modelů, ale také pro následné zpracování videa – animace včetně zvuku. Díky tomu, že je zdarma a volně dostupný, mohou v něm všichni zájemci tvořit i doma mimo kroužek nebo po skončení tábora. Na první pohled vypadá tento program velmi složitě – jednou jsem dokonce četl, že vypadá podobně složitě jako ovládací panel v raketoplánu, ale není třeba se bát, náš lektor má s výukou v něm již zkušenosti a tak umí poradit kdy a kam kliknout, a tak to lze pochopit velmi rychle.


Začínáme modelováním pomocí neobarvených, „neotexturovaných“ těles, které nejdříve skládáme. Práci s nimi, jako otáčení, posun nebo změna velikosti se učíme na „budovách“, podobně jako kdybychom skládali hrad z kostek. Výsledkem jsou pak právě různé hrady, kostely nebo továrny:

Potom se naučíme je i různě deformovat nebo odečítat od sebe:

Když se naučíme tělesa obarvovat, je to už mnohem větší zábava.

Pak následují „fajnovosti“ jako generátor částic. Ten se dá využít třeba k tvorbě vlasů nebo trávy. Na následujícím obrázku vidíte mj. i ovládání Blenderu:

Zábava je také s „halo“ efekty:

Když se k tomu pak přidají textury, začnou vznikat hotová umělecká díla nebo obrázky k nerozeznání od fotografií. Toto je mimochodem „Květináč 22. století“:

A jak bude vypadat váš pokojíček?



Nesmíme zapomenout také na slibované animace a videa. Absolventy našich kroužků by si mohlo najmout filmové studio. Není to sice přímo produkce Pixaru, ale pro výuková videa nebo vizualizace už by mohla slušně konkurovat, co myslíte?









Pokud vás naše výstavka zaujala a chtěli byste něco takového také umět, podívejte se na náš přehled kroužků nebo příměstských táborů, zda máme ještě volná místa.


Tomáš Košťál

17.05.2021

Další články:

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: