Robot předal vysvědčení aneb ochutnávka našich technologií

Dětem a pedagogům ze základních škol nově nabízíme možnost vyzkoušet si prácí s digitálními technologiemi a jejich praktické využití v našem KOU-TECH Labu.

Prvními, kdo tuto možnost využili byli páťáci ze ZŠ Písnice i se svým panem učitelem. Svou "ochutnávku" zahájili ukázkou laserového řezání a gravírování na Redsail CNC laseru 80W . Následovala ukázka možností 3D skenování a 3D tisku. Žáci si při ní vyzkoušeli skenování povrchu lidského těla, konkrétně ruky, 3D skenerem EinScan Pro 2X Plus, zpracování 3D skenu pomocí software pro 3D tisk a finální vytištění "obrazu" své ruky na 3D tiskárně Original Prusa i3 MK3S+.



Po krátké přestávce se žáci přesunuli z polytechnické učebny do studia pro práci s virtuální (VR) a rozšířenou (AR) realitou. Ve studiu se seznámili s postupy tvorby filmu v prostředí VR a mohli si VR a pohyb v ní sami vyzkoušet prostřednictvím VR brýlí Oculus Meta Quest 2 a VR hry Beat saber, která rozvíjí motoriku, postřeh a spolupráci oka, mozku a svalových vláken paže. Brýle Oculus Meta Quest 2 umožňují i připojení na externí monitor, takže nehrající kamarádi mohli sledovat snažení svého spolužáka a jeho úspěchy ve hře.

Při plánovaném předání vysvědčení, návštěva se konala poslední lednový den, čekalo děti překvapení. Vysvědčení jim nepředával pan učitel přímo, ale prostřednictvím robota. Toho sestrojili účastníci kroužku robotiky našeho DDM z LEGO součástek a "oživili" pomocí WONDER BUILDING KIT - STAVEBNICE ROBOTŮ S WUKONG 20V1 PRO LEGO®, naprogramování robota zajišťuje hardware micro:bit. Robot svojí robotickou paží přebíral vysvědčení od pana učitele a předával je, na opačné straně stolu, natěšeným dětem. Za to sklidil od žáků veliký potlesk.

Na závěr absolvovali žáci prohlídku hudebního a filmového studia a filmové režie a střižny. Shlédli ukázku práce se software na střih a zpracování videa, vyzkoušeli si, jaké to je dělat filmovou "klapku" a měli spoustu zvídavých dotazů k práci kameramana, střihače a režiséra.

Loučení nebylo lehké, dětem se návštěva moc líbila. Podle slov lektora Michala splnila svůj hlavní cíl a to motivovat děti pro smysluplné a efektivní využívání digitálních technologií pro vzdělávání a tvorbu.


---


Líbí se vám náš nápad s "ochutnávkou" technologií a rádi byste ji absolvovali také? Třeba proto, abyste si vyzkoušeli technologie, které si budute moci do své školy pořídit z peněz Národního plánu obnovy MŠMT. Nebo prostě proto, že vás vyzkoušení láká.

Pak neváhejte a kontaktujte Michala Kunstovného (michal.kunstovny@ddmp6.cz, +420 778 881 729) a domluvte se, kdy se na vás a vaše žáky můžeme těšit. I když nebude zrovna den předávání vysvědčení, připravíme vám nějaké jiné překvapení.



Honza Holeček

16.02.2022

Další články:

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: