Dvanáctý díl netradičních sportů: KROKET

Kroket (někdy mylně zaměňován s kriketem) je hra a sport, ve kterém se na travnatém hřišti (kurtu) holí podobnou dřevěné palici údery posouvají koule skrz branky k cílovému kolíku. Kroket mohou hrát 2- 6 hráčů. Soupeří proti sobě jednotlivci nebo týmy (v tom případě tvoří tým 2-3 hráči) Každý hráč hraje palicí do koulí určené barvy. Cílem hry je projít brankami směrem k obracecímu kolíku a zpět ke startovacímu.

Pravidla mezinárodního, takzvaného asociačního kroketu jsou poměrně složitá. Kromě těchto pravidel existuje mnoho různých variant hry. Mezi nejrozšířenější patří americký, zahradní a golfový kroket.


Kurt je obdélníková travnatá plocha o rozměrech 32 na 25,6 m (35 na 28 yardu). Kurt může být i menší, ale musí se zachovat poměr stran. Pás jednoho yardu od okraje hřiště směrem dovnitř se nazývá pomezí. Na kurtu je rozestavěno šest 10 cm vysokých branek a cílový kolík ve středu hřiště vyčnívající o 45 cm. Hrací koule o průměru 92 mm mají hmotnost 454 gramů a barvy modrou, černou, červenou a žlutou. Branka, na níž koule jede, je označena stejnobarevným kolíčkem. Hole skládající se z násady a kladiva jsou dřevěné nebo z obdobného materiálu. Kladiva jsou symetrická s plochými, rovnoběžnými koncovými stranami.


Ve hře soupeří dvě strany, jedna s modrou a černou koulí, druhá s červenou a žlutou. Ve dvojhře (singl) hraje jeden hráč se dvěma koulemi, ve čtyřhře (deblu) má každý ze čtyř hráčů svou vlastní kouli. Vyhrává ta strana, která jako první projede oběma koulemi v určeném pořadí skrz všechny branky a zasáhne kolík.

Video:


David Kamínek

02.03.2021

Další články:

Blafuj jako Messi. Naučíme tě správně si stahovat míč v pohybu

Aktuality
Pozvánky
Tipy
Návody
Rozhovory

Technika
Estetika
Přírodověda

O nás Stránky DDMP6
Kontakty

Vyhledávání :

Populární: